Ledeni ognjeniki na Plutonu!

Znanstveniki so podrobno analizirali posnetke misije New Horizons, ko je le-ta letela mimo pritlikavega planeta Plutona. Na njih so našli enigmatične “kupole” s premerom od 30 pa več kot 100 km, ki se dvigajo med 1 in 7 km nad površino tega nebesnega telesa.

Gre za dokaj “mlada” območja na Plutonu, To vemo zato, ker na njih, za razliko od starejših regij, skorajda ni najti kraterjev.

Znanstveniki zdaj menijo, da gre za formacije, ki nastanejo zaradi delovanja ledenih ognjenikov oz. krioognjenikov, kar je presenetljivo. Za to je namreč potrebna tekoča voda, ki pa je na Plutonu naj ne bi bilo, saj je njegova površinska temperatura kar med 240 ter 210 stopinj C pod ničlo.

Če na Plutonu res obstajajo krioognjeniki, to pomeni, da je notranjost tega telesa veliko toplejša, kot smo domnevali do sedaj. Od kod prihaja ta toplota, pa zeankrat obtaja skrivnost.

Več tukaj.

Že veš…

… da Plutonov polmer meri približno 1200 km. Zunanja plast Plutona, ki v globino meri 300 km, povečini sestoji iz skal, ki so pomešane z velikimi količinami vodnega ledu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: