O blogu

Pozdravljeni in dobrodošli na Sončnem blogu.

Moje ime je Primož Kajdič in po poklicu sem vesoljski fizik. Od leta 2014 delam kot raziskovalec na Oddelku za vesoljsko fiziko na Geofizikalnem Inštitutu  Narodne avtonomne mehiške univerze UNAM. Znanost, predsvem astronomija, me zanima že od majhnih nog. Diplomiral sem iz fizike decembra leta 2002 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, potem pa sem magistriral in doktoriral na univerzi UNAM. Svoje izpopolnjevanje sem nadaljeval na francoskem inštitutu IRAP ter na Evropskem tehnološkem in znanstvenem centru (ESTEC), ki je del Evropske vesoljske agencije.

Sonce in vesoljska fizika

Vesoljska fizika je veja znanosti, ki preučuje dogajanje v Osončju. Sem spadajo planetarna geografija in geologija pa tudi sestava atmosfere planetov. Velik del vesoljskih fizikov se posveča proučevanju najpomembnejšega objekta v Osončju: Sonca. To je zvezda, ki nam daje svetlobo in toploto, s tem pa ustvarja pogoje za življenje na našem planetu. Poleg tega pa Sonce vpliva na naša vsakdanja življenja še na drugačen način. Je namreč vir vesoljskega vremena, torej spremenljivih razmer na Soncu, v medplanetarnem prostoru in v bližini planetov, vključno z Zemljo.
Sonce je tudi vir Sončevega vetra, torej plina, ki prežema ves prostor med planeti. Nekateri pojavi, ki prihajajo s Sonca, lahko povzročijo močne spremembe Zemljinega magnetnega polja. Izbruhi koronalne snovi, na primer, lahko povzročajo tako imenovane geomagnetne nevihte. Posledice teh neviht so lahko čudoviti pojavi, kot so polarni sij, po drugi strani pa lahko zelo negativno vplivajo na naše znanstvene satelite, telekomunikacijske sisteme, električna omrežja, zračni in pomorski promet ter GPS.
Med geomagnetnimi nevihtami je lahko ogroženo tudi zdravje astronavtov v orbiti okoli Zemlje. Vesoljsko vreme predstavlja eno največjih težav za bodoča vesoljska potovanja. En sam močan izbruh na Soncu bi lahko imel usodne posledice za posadko. Na Zemlji nas pred temi pojavi ščiti magnetno polje našega planeta, v vesolju pa takšnega ščita ni. Ker postajamo vedno bolj družba, ki svojo tehnologijo seli v vesolje, postajamo vse bolj občutljivi na dogajanje v vesolju.

O Sončnem blogu

Blog je namenjen vsem, ki jih zanimajo znanstveni dosežki ter njihov vpliv na naša življenja. Predvsem bo govora o tistih dogodkih, povezanih z odkritji v Osončju.
Sončni blog ima več razdelkov. V »Zgodbe iz vesolja« najdete priljubljene članke dogajanju v Osončju. Za javnost, ki želi bolj specializirane informacije, sta razdelka imenovana “Sonce in Sončev veter v živo” in “Trenutno vreme v vesolju”. Od tam lahko dostopate do strani, ki vam prikazujejo slike Sonca v različnih valovnih dolžinah ter izbruhov na njem. Nekatere izmed njih vas lahko celo obvestijo, če kak izbruh potuje proti Zemlji ter kje na našem planetu boste lahko kmalu uživali v neverjetnem pogledu na polarni sij.
Če še niste seznanjeni z vsemi pojmi in izrazi, ki se pojavljajo na teh straneh, vas vabim, da si ogledate razdelek “Razlage nekaterih pojmov”, kjer lahko najdete kratke razlage nekaterih najpomembnejših pojavov, povezanih z vesoljskim vremenom.

Imate vprašanje?

Če imate vprašanje ali zanimiv predlog, vas vabim, da mi pošljete e-pošto preko obrazca, ki ga najdeš v razdelki “Imate vprašanje?”.

Družbena omrežja

Vabim vas, da premljaje družbena omrežja Sončnega bloga, kjer bom sproti objavljal povezave do najnovejših novic o pomembnih dogodkih s področja fizike vesolja.

Hvala za obisk Sončnega bloga, upam, da vam bo v užitek!

Primož Kajdič

4 thoughts on “O blogu

Add yours

Komentiraj

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑