Velika podnebna ohladitev, ki je ne bo

Nazaj`

Poglej/poslušaj na

Leta 2019 je več novičarskih medijev po svetu objavilo novico o tem, kako je NASIN znanstvenik Martin Mlynczak v izjavi za medije povedal, da se Zemljina atmosfera ohlaja. Mlynczak naj bi izjavil da to ni le zaskrbljujoč temveč tudi strašen trend. Drveli naj bi kar proti novi mali ledeni dobi.

“Novico” je prvi objavil spletni portal Space Weather Archive in sicer 27. septembra 2018. Avtor je pozneje članek spremenil in umaknil navedbe o bližajoči se ledeni dobi, pa tudi o tem da se Zemlja ohlaja. Spremenjen članek najdete lahko na tej povezavi: https://spaceweatherarchive.com/2018/09/27/the-chill-of-solar-minimum/[1].

Lažna novica na portalu SpaceWeatherArchive.com.

Lažno novico je, seveda brez kakršnega koli preverjanja njene verodostojnosti, objavilo več večjih medijev, kot so Sputnik[4], The Sun[2], Fox News[3], Metro [5], pa tudi nekaj manjših blogov. V Sloveniji sta se v zanko ujela portal Nova24tv[6] in politik Branko Grims[6].

The Sun[7], Fox News in nekateri drugi mediji so zaradi kritik naknadno svoje članke spremenili. Med drugimi je izjavo za javnost podal tudi Mlynczak[8], pri čemer je razložil, da je lažna novica vsebovala neresnično interpretacijo njegovega znanstvenega članka[9], ki je bil objavljen v znanstveni reviji Geophysical Research Letters.

Mlynczak je v članku govoril o ohlajanju zunanje plasti atmosfere, ki ji rečemo termosfera, ki se razteza na višinah med 80 in 600 km nad Zemljinim površjem. To ohlajanje je posledica infrardečega sevanja dveh plinov v termosferi – ogljikovega dioksida (CO2) ter dušikovega oksida (NO). Temperatura termosfere je zelo odvisna od Sončeve aktivnosti in tekom Sončevega maksimuma lahko doseže 2000 °C. Mlynczak in sodelavci so v članku analizirali infrardečo sevanje v termosferi med letoma 2006 in 2018. To obdobje približno 6000 dni obsega večino Sončevega cikla 23 ter celotni cikel 24 (danes drvimo proti maksimumu Sončevega cikla 25). Med drugim so ugotovili, da je bilo tega sevanja več tekom maksimuma cikla 23 kot 24, kar pomeni, da je bila termosfera tekom cikla 24 hladnejša. To odkritje je pomembno, saj je Sončev cikel 24 presenetil vso znanstveno srenjo s tem, da je bil veliko šibkejši od svojega predhodnika.

Mlynczak je pozneje za medije izjavil, da ni povezave med cikličnim segrevanjem in ohlajanjem termosfere ter podnebjem na Zemlji. Troposfera, spodnji del atmosfere, se glede na izsledke mnogih raziskav, še kar naprej segreva. Tudi če res drvimo proti daljšemu obdobju zmanjšane Sončeve aktivnosti (česar v tem trenutku še ne moremo dokazati), bo to povzročilo zmanjšanje temperaure za 0.1-0.2 °C, kar je veliko manj od trenutne stopnje ogrevanja zaradi podnebnih sprememb, ki jih pozvroča povišana koncentracija CO2 v ozračju, ki je posledica človeške dejavnosti.

Zanimivo je, kako so novico predstavili na portalu Nova24tv. Že kar v naslovu se jim je zapisalo, da je NASA z novo študijo na laž postavila vse slovenske medije, ki naj bi globalno segrevanje uporabili za politične obračune. Novica naj bi zdaj potrdila navedbe politika Branka Grimsa, da se Zemlja v resnici ohlaja. Nato so na kratko povzeli izjave, ki smo jih že omenili, na koncu pa so se razpisali o Mali ledeni dobi, ko naj bi se temperatura ozračja zmanjšala za kar 1,3° C, posledično pa so v tistem obdobju ljudje trpeli hudo lakoto.

Novica TV postaje 24ur.com o izjavah Branka Grimsa glede prihajajoče podnebne ohladitve.

S tem prispevkom je narobe prav vse. Prvič, portal Nova24tv je novico povzel, ne da bi pri tem preveril njeno resničnost. Objavil je torej lažno novico oziroma “fake news”. Vprašamo se lahko tudi, ali ena sama raziskava, če bi že bila resnična, res lahko ovrže vse, kar vemo o podnebnih spremembah.

Odgovor je ne. V preteklih letih so znanstveniki objavili na stotine člankov na temo podnebnih sprememb in povezavo s Sončevo aktivnostjo. Ko znanstveniki objavijo izsledke ene svoje raziskave, to pomeni, da obstaja precejšnja verjetnost, da so njihovi izsledki pravilni, saj se morajo držati določenih protokolov, da članek sploh lahko objavijo. Na koncu, ko znanstveniki pošljejo članek znanstveni reviji, ga pregledajo še arbitri – torej drugi znanstveniki, strokovnjaki na istem področju, s čimer se poveča rigor raziskave. Članke poslane na Geophysical Research Letters pregledata dva arbitra. Pri nekaterih revijah, kot je npr. The Astrophysical Journal, je arbiter eden, medtem ko pri Nature in Science članke posredujejo kar trem arbitrom. Ko je članek enkrat objavljen, bodo izsledke tega članka še večkrat preverjali drugi znanstveniki z drugimi študijami. Znanstveni konsenz o resničnosti znanstvenih izsledkov je dosežen, ko do enakih zaključkov pridejo znanstveniki v več raziskavah, pri čemer se po možnosti poslužujejo različnih metod. Ena sama raziskava torej le stežka ovrže vse, kar o nekem pojavu že vemo.

Po drugi strani, tudi če bi raziskava lahko ovrgla vse naše predstave na temo podnebnih sprememb, to še ne pomeni, da bi postavila na laž vse ostale znanstvenike. Znanstveniki se lahko motijo in pridejo do napačnih zaključkov, kar pa še ne pomeni, da namerno o njih napačno poročajo. Seveda tudi ljudje, ki niso znanstveniki, pa se na znanstvena odkritja v vsakdanjem življenju sklicujejo, niso zaradi tega lažnivci. Ker trenutno obstaja znanstveni konsenz, da se podnebje zaradi človeške dejavnosti segreva, je torej prav (in dogovorno) da se tega zavedamo tudi tisti, ki sicer ne raziskujemo podnebnih sprememb.

Na koncu pa še to. Mala ledena doba ni trajala od 1645 to 1710, kakor so napačno zapisali na portalu Nova24tv. Znanstveniki danes vedo, da je imela Mala ledena doba dve fazi[10]. Prva je trajala od leta 1250 do 1550, glavna faza pa od leta 1550 do 1850. Najhladnejše obdobje Male ledene dobe je trajalo nekako sto let, med letoma 1750 in 1850. Je pa res, da je bilo med leti 1645 in 1710 Sonce dokaj pasivno. V tem času na njem skorajda ni bilo Sončevih peg in temu obdobju rečemo Maunderjev minimum, po angleškem astronomu Walterju Maunderju (1851-1928). To sovpadanje obeh pojavov, Male ledene dobe in Maunderjevega minimuma, je nekatere znanstvenike spodbudilo k temu, da so začeli razmišljati o njuni povezavi.

Vseeno pa je treba dopustiti tudi druge vzroke za Malo ledeno dobo[11]. Na primer, v letih 1200, 1350 ter okoli 1700 in 1800 je izbruhnilo več velikih tropskih ognjenikov kot kadar koli tekom holocena, geološke dobe, ki se je začela pred 11,700 leti. Najbolj znan med njimi izbruh ognjenika Salamas na otoku Lombok leta 1257. To je bil eden največjih izbruhov holocena in je verjetno vzrok za hitri začetek Male ledene dobe. Med večjimi ognjeniki, ki so izbruhnili tekom Male ledene dobe je tudi Tambora, ki je izbruhnil leta 1815. Izbruh Tambore je povzročil „leto brez poletja“, ko je zaradi nizkih temperatur ter prevelike količine dežja skoraj v celoti propadla žetev v zahodni Evropi. Do sedaj še ni popolnoma jasno, kolikšna je bila vloga ognjenikov in kolikšna Sonca, je pa možno, da je k Mali ledeni dobi pripomoglo oboje.

Od kod torej ideja, da se Zemlja ohlaja? Vzrok je v tem, da se je povprečna globalna temperatura našega planeta dejansko zmanjševala skoraj 1000 let. Michael Mann in sodelavci so leta 1999 predstavili študijo [12] v kateri so pokazali, da se je povprečna globalna temperatura ozračja med leti 1000 in 1850 znižala za 0.15° C, da pa se je med leti 1850 in 1998 povišala za 1° C (spodnja slika). Oba trenda je pozneje potrdilo še več raziskav, leta 2007 pa je rezultate teh raziskav v svojem poročilu o podnebnih spremembah objavil objavil tudi IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change)[13].

Mann et al. (1999), GRL.

Znanstveniki danes lahko z matematičnimi modeli napovejo, kako se bo globalna temperatura ozračja spreminjala v prihodnosti. [14] so naredili tak model in napovedali, da bo leta 2100 temperatura za 4 do 5° C, višja, kot je bila leta 1900. Tudi če v prihodnosti res doživimo Sončev minimum, podoben Maunderjevemu (česar zaenkrat še ne vemo), pa bo njegov vpliv zelo majhen – največ kar lahko pričakujemo je, da bo zaradi tega temperatura ozračja narasla 0.3° C manj, kot sicer.

Literatura

 1. Space Weather Archive, https://spaceweatherarchive.com/2018/09/27/the-chill-of-solar-minimum/
 2. DEEP FREEZE Long cold winter could hit space with record low temperatures within months, NASA warns, The Sun, https://www.thesun.co.uk/news/7760920/long-cold-winter-space-temperatures-nasa/
 3. NASA warns long cold winter could hit space in months bringing record low temperatures, Fox News, https://web.archive.org/web/20181124022024/https://www.foxnews.com/science/nasa-warns-long-cold-winter-could-hit-space-in-months-bringing-record-low-temperatures
 4. With Sunspot Activity Nearing Record Lows, Scientists See Bitter Winters Ahead, Sputnik News, https://sputniknews.com/science/201811131069777647-Sunspot-Activity-Record-Low-Bitter-Winters/
 5. A mini ice age could be on the way and it’s going to get very, very cold, Metro, https://web.archive.org/web/20181116133754/https://metro.co.uk/2018/11/16/a-mini-ice-age-could-be-on-the-way-and-its-going-to-get-very-very-cold-8146529/
 6. Kako je Nasa z novo študijo postavila na laž vse slovenske medije, ki so globalno segrevanje uporabili za politične obračune!, Nova24tv, https://nova24tv.si/sprosceno/zanimivosti/kako-je-nasa-z-novo-studijo-postavila-na-laz-vse-slovenske-medije-ki-so-globalno-segrevanje-uporabili-za-politicne-obracune/
 7. https://twitter.com/ClimateFdbk/status/1066016120191242242
 8. Metro’s claims of coming “mini ice age” have no basis in reality, Climate Feedback, https://climatefeedback.org/claimreview/metros-claims-of-coming-mini-ice-age-have-no-basis-in-reality/
 9. Mlynczak, M. G., Hunt, L. A., Marshall, B. T., & Russell, J. M. (2018). Infrared radiation in the thermosphere near the end of solar cycle 24. Geophysical Research Letters, 45, 11,581– 11,587. https://doi.org/10.1029/2018GL080389
 10. Steinhilber, F., Abreu, J.A., Beer, J., Brunner, I., Christl, M., Fischer, H., et al. (2012) 9,400 years of cosmic radiation and solar activity from ice cores and tree rings. Proceedings of the National Academy of Sciences 109 (16), 5967–5971.
 11. D’Arrigo, R.,Wilson, R. and Tudhope,A. (2008) The impact of volcanic forcing on tropical temperatures during the past four centuries. Nature Geoscience 2, 51–56.
 12. Mann, M.E., Bradley, R.S. and Hughes, M.K., 1999: Northern hemisphere temperatures during the past millennium: inferences, uncertainties, and limitations. Geophysical Research Letters, 26: 759–762.
 13. The Intergovernmental Panel on Climate Change, https://www.ipcc.ch/2007/
 14. Feulner, G., and Rahmstorf, S. (2010), On the effect of a new grand minimum of solar activity on the future climate on Earth, Geophys. Res. Lett., 37, L05707, doi:10.1029/2010GL042710.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: